5 způsobů, jak posílit svoji paměť4 min read

V dnešní době plné moderních technologií často svoji paměť upozaďujeme. Místo toho, abychom si třeba zkusili vzpomenout na jméno herce z filmu, na který přišla řeč, bereme do ruky mobil a odpověď máme během pár vteřin. Je to ale chyba, protože tím akorát zanedbáváme svůj mozek. Zkus svoji paměť občas trochu potrénovat a mozek potrápit, ať nezapomínáš. Tady jsou způsoby, jak na to. 

Uč se

Neustále učení se něčeho nového je pro trénování paměti ideální. Při takovém učení totiž využíváš svůj mozek velice komplexně. Učit se můžeš cokoliv, co tě baví, třeba hraní na kytaru, programování, nový jazyk nebo cokoliv jiného. Při učení nových věcí trénuješ krátkodobou i dlouhodobou paměť a využíváš své soustředění a uvažování. Navíc se můžeš učit vizuálně, poslechem i prakticky.

Mrkni na článek Techniky pro lepší soustředění, aby se ti učilo lépe.

Hýbej se i relaxuj

Podle výzkumu neurologů na univerzitě v texaském San Antoniu hrozí dřívější poruchy paměti spíše lidem, kteří jsou v neustálém emocionálním a fyzickém vypětí – trvalý stres negativně ovlivňuje správné fungování mozku. Proto se snaž mít alespoň 7-8 hodin kvalitního spánku denně, protože spánek udělá opravdu hodně, jak se můžeš dočíst v knize Proč spíme. Nezapomeň ani na pohyb, který snižuje stres a zlepšuje náladu i paměť. Stačí ti třeba 30 minut 3-4x týdně. Všechno ale musí být v rovnováze, proto když cítíš, že to tvé tělo a mysl potřebují, tak odpočívej a relaxuj.

Hraj si

Hodně lidí na paměť často luští křížovky. Těmi určitě nic nezkazíš, nicméně při luštění křížovek nenastává dostatečný proces aktivace mezi nervovými buňkami. Daleko lepší jsou třeba šachy, kde je trénovaná vizualizace a strategické myšlení. Tvou paměť a kognitivní funkce skvěle procvičí i scrabble, pexeso, sudoku nebo puzzle. Při skládání puzzle dochází v mozku k zapojení obou jeho hemisfér. Levá analytická strana mozku vidí všechny jednotlivé kusy a snaží se je poskládat logicky. Pravá kreativní strana na jednotlivé dílky pohlíží jako na obraz a pracuje na nich intuitivně.

Vzpomínej

Vybavováním si jednoduše a při tom efektivně procvičíš dlouhodobou paměť. Zkus si třeba vzpomenout, co se dělo tři dny zpět. Jak proběhla tvoje snídaně, co se dělo v práci, kdo si s tebou povídal a o čem. Projdi si daný den do co největších detailů a vzpomeň si na vše, co půjde. Stejně tak si můžeš vzpomenout třeba na tvůj narozeninový den, od kterého už třeba uběhlo pár měsíců. Možností máš spoustu. Přečti si například nějaký článek a pak si zkus přesně popořadě shrnout, o čem byl, od začátku až do konce.

Nakrm mozek

Vývoj a fungování mozku podporují omega 3 mastné kyseliny. Tyto zdravé tuky pomáhají zlepšit paměť, zastavit stařeckou demenci a úbytek duševních schopností. To by tě nemělo začít zajímat až ve vyšším věku, ale preventivně už daleko dříve. Omega 3 mastné kyseliny najdeš v mořských rybách, jako je například losos, sardinky, tuňák, sleď, makrela a další. Samozřejmě je obsahuje i rybí olej. Z rostlinných zdrojů si můžeš dát třeba vlašské ořechy, mořské řasy, dýni, avokádo nebo lněná, chia a konopná semínka. Dále jsou tyto zdravé tuky i v olejích – řepkovém, bodlákovém nebo sójovém, stejně tak je obsahuje sója jako taková. 


Pokud tě zajímá více o tom, jak pochopit důležité myšlenkové principy a jejich vliv na paměť a interpretaci, přečti si knihu Myšlení rychlé a pomalé.