Jak se vypořádat s neúspěchem a posílit svou odolnost3 min read

Ne vždy se všechno podaří tak, jak si to naplánuješ, což tě může dost demotivovat. I neúspěch je ale součástí cesty k úspěchu, proto se ho neděs a nauč se ho zvládat a bojovat s ním. Není to určitě snadné, ale jde to. 

To, že se občas dostaví neúspěch, je jen známka toho, že nesetrváváš ve své komfortní zóně. Úspěšní lidé vědí, že neúspěch může nastat a jsou na něj připraveni, jak mentálně, tak prakticky. Když se do něčeho pustíš, určitě věř, že uspěješ, avšak měj na mysli i možnost, že se něco nepodaří. Tento přístup ti umožní lépe zvládat neúspěch a snadněji ho překonávat.

Soustřeď se na silné stránky

V době neúspěchu je klíčové, abychom se zaměřili na své silné stránky. Často nás neúspěch zaplaví pocitem neschopnosti a nejistoty, což nás přiměje soustředit se na naše slabiny. Když se zaměříme na to, v čem jsme skutečně dobří, dodá nám to sílu a sebedůvěru, abychom překonali i ty nejtěžší výzvy.

Svět se nezboří

Měj na paměti, že pouze velmi malé procento selhání má fatální důsledky. Zprvu se ti může zdát, že je tvůj neúspěch totální katastrofa. Avšak s časem získáš odstup a začneš své chyby vnímat jinak. Zkus tak ale přemýšlet už dopředu. Neúspěch není žádná tragédie a nemůže tě zastavit.

Přečti si článek Jak změnit nastavení mysli.

Pouč se ze svých chyb

Pravda je taková, že každý dělá chyby. Není třeba vnímat je jako odraz toho, jací jsme. Měly by být spíše návodem, který tě může nasměrovat k osobnímu růstu a úspěchu. Důležitá je sebereflexe. Zkus se na situaci podívat z různých úhlů a zjisti, co můžeš ze svých chyb pochopit, a jak příště některým věcem předejít. Pokud totiž nedosáhneš požadovaného výsledku hned, je důležité, učit se ze svých chyb, což ti k dosažení výsledku pomůže.

Negativitu pryč

Neboj se vlny negativních emocí a v klidu si je zpracuj. Postupně ale přelaď své myšlení na pozitivní vlnu. Prober své pocity s blízkými nebo si je napiš do diáře či deníku, pomůže ti to utřídit myšlenky. Pak se zkus rozptýlit nějakým relaxem, třeba v podobě oblíbené hudby, filmu nebo procházky v přírodě. To ti pomůže cítit se lépe a dodá ti to energii a novou chuť vrátit se k aktivitám, ve kterých se zatím nedostavil úspěch.

Neboj se to zkusit znovu

Mějme trpělivost a buďme vytrvalí. To, že se ti teď nepovedlo dosáhnout svého cíle, neznamená, že už se ti to nepovede nikdy. Naopak, po každém neúspěchu získáváš cenné zkušenosti z toho, proč se to nepovedlo. Můžeš selhat ještě klidně několikrát, ale pokud budeš makat a naučíš se nedělat si z neúspěchu těžkou hlavu, úspěch se nakonec dostaví. Když se děti učí chodit, spadnou nesčetněkrát na zadek. To jim ale nezabrání to zkoušet znovu a znovu, dokud se jim to nepovede. 

Určitě ti skvěle poslouží i kniha Návyky úspěšných, ve které Napoleon Hill sdílí své principy úspěchu a klíčové návyky, které poskytují základ pro úspěšný a šťastný život.