Jak na falešnou kaligrafii?3 min read

Ačkoliv neuznáváme falešné lidi, kabelky ani parfémy, falešná kaligrafie, to je úplně jiná písnička! Připravili jsme si pro tebe jednoduchý návod, jak si oživit zápisky (nejen) v Dolleru s pomocí jednoduchého lineru. Přesně toho, se kterým si normálně zapisuješ poznámky, plány, cíle a sny.

Falešná vs. klasická kaligrafie

Než se do toho pustíme, pojďme si ve zkratce říct, jaký je rozdíl mezi klasickou a falešnou kaligrafií:

Klasická kaligrafie

Vyžaduje delší trénink a speciální pomůcky. Pomocí pera nebo brushpenu a tlaku ovládáš tloušťku čáry. Tahy směrem nahoru jsou vždy tenké, tahy směrem dolů silné. Víc si o ní přečteš tady.

Falešná kaligrafie

Je mnohem jednodušší. Opírá se o tenké linky, které dodatečně upravíš tak, aby imitovaly efekt tlusté čáry bez spešl vybavení. Fake it till you make it.

Proč je falešná kaligrafie super?

Protože nemusíš utrácet majlant za kaligrafické potřeby. Teď jsme trochu sami proti sobě, ale faktem je, že kaligrafické potřeby bývají celkem drahé. A ty zatím nevíš, jestli tě to bude bavit. Navíc ji můžeš vyšvihnout kdykoliv a kdekoliv bez nutnosti vlastnění nabušeného penálu. Hravě si totiž vystačíš pouze s jedním kvalitním linerem. Třeba s ikonickým STABILO Point 88, který je super jak na psaní, tak právě i na falešnou kaligrafii. Má tenký hrot zasazený v kovovém pouzdře a pomůže ti hladce přenést tvé super nápady do Diáře, Journalu nebo samozřejmě i do Notesu. Navíc je dostupný ve 47 barvách!

Jak si jednou osvojíš techniku falešné kaligrafie, ta klasická pak pro tebe bude mnohem jednodušší na pochopení. Takže to ber jako takový krok číslo jedna na cestě tvého budoucího krasopsaní.

Falešná kaligrafie

Než začneme, nauč se důležité pravidlo:

Tahy směrem nahoru jsou tenké.

Tahy směrem dolů jsou silnější.

Jak na to:

  1. Napiš si slovo nebo větu, jedním tahem a psace, jako ve škole 🙂
  2. Vrať se a obtáhni v každém písmenku tahy směrem dolů
  3. Zkontroluj si, jestli mají všechny silnější čáry stejnou tloušťku
Jak na to

Pokud si nepamatuješ, jaké tahy byly směrem dolů, můžeš obtahovat hned po napsání písmena. Napíšeš písmeno, obtáhneš tah směrem dolů, napíšeš další písmeno, obtáhneš tah směrem dolů, a takhle donekonečna. Tedy do konce slova nebo věty.

Klidně zapátrej na Pinterestu nebo na YouTube, kde je na falešnou kaligrafii spousta super návodů. Doporučujeme třeba tenhle v češtině nebo tady v angličtině.

Oukej, základní info o falešné kaligrafii a inspiraci už máš. Teď si pořiď ty správné pomůcky a hurá na to!

Piš si všechno důležité a #zijsvesny. 

Tvůj Doller 🖤

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *