Meditace a jak na ni4 min read

Meditace je praxe, která zahrnuje různé techniky zaměřené na zklidnění mysli a zvýšení vědomí přítomného okamžiku a zbavení se stresu. Existuje mnoho různých forem meditace, ale všechny mají společný cíl – dosáhnout stavu vnitřního klidu a rovnováhy.

S meditací je spojená řada předsudků. Mnoho lidí si představí jogína v bílém rouchu se zavřenýma očima, který sedí se spojenými palci a ukazováčky v lotosovém sedu. Meditace ale zdaleka není jen výsadou zapřisáhlých jogínů či východních kultur. Spoustu lidí si pořád myslí, že je to něco složitého a divného. Při tom to jen znamená sednout si na zadek a chvíli vnímat sám sebe. 

Proč meditovat?

Žijeme v uspěchané době, kdy máme jen málo času sami pro sebe. Často se můžeme cítit pod nátlakem nebo ve stresu, takže potřebujeme na chvíli vypnout a zklidnit mysl. A na to je právě meditace nejlepší. 

Výzkum publikovaný v časopise JAMA Internal Medicine zjistil, že meditace redukuje stres, což působí jako prevence úzkostných stavů či deprese. Může ti pomoct nejen s úzkostmi a depresemi, ale také třeba se spánkem, kreativitou, soustředěním nebo imunitním systémem. 

Jak začít?

Začít meditovat není žádná velká věda. Zkus ze začátku třeba jen 2 minuty denně. Pohodlně se usaď nebo zaujmi jakoukoliv jinou polohu, která je ti příjemná. Pak se pokus o zklidnění mysli. Nepřemýšlej nad tím, co bude na večeři nebo jaký úkol tě čeká zítra v práci. Pomoct ti může i to, že se budeš soustředit na svůj dech. Sleduj svůj nádech, který prochází nosem a jde dolů do plic, výdech zpátky nahoru a ven z úst. Počítej jedna při vdechu, dva při výdechu a dále až do deseti. Pak zase znovu od jedničky. Časem to třeba zvládneš i bez počítání.

Pokud ti to vyhovuje, můžeš si k meditaci pustit jemnou hudbu, případně si na internetu najít řízené meditace, což je kombinace relaxační hudby s mluveným slovem. Pomoct ti můžou také aplikace, jako je třeba The Mindfulness App, Headspace, Calm a jiné.

Vytrvej

Pamatuj, že začátky mohou být náročné. Tvoje mysl bude často odbíhat k různým tématům. To je normální. Klíčem je trpělivost a pravidelnost. S trpělivostí se totiž dá natrénovat všechno. Kdykoliv si uvědomíš, že ti mysl vydala jinam, nezlob se na sebe a jen ji zase vrať jemně zpátky k dechu. 

Dodržuj pravidelnost

Ať se můžeš postupně dostat třeba na 10-15 minut meditace denně, je důležitá pravidelnost. Nastav si připomínku na každý den, ať nezapomínáš, ideálně hned na ráno. Samozřejmě ale můžeš meditovat i kdykoliv během dne, jak potřebuješ. Nezáleží na tom, kdy medituješ, důležitá je pravidelnost. Ranní meditace je skvělý start dne. Stejně tak ale můžeš potřebovat zklidnit mysl třeba uprostřed dne v kanclu a nebo odpoledne uprostřed procházky v lese. Meditovat se dá kdekoliv a záleží vždy na tvých možnostech a potřebách. Jakákoliv, klidně i krátká meditace, má význam.

Přečti si také článek Techniky pro lepší soustředění.

Druhy meditace

Existuje nepřeberné množství druhů meditace, tady jsou ty nejrozšířenější:

  • Mindfulness meditace
  • Vizualizační meditace
  • Body scan
  • Pohybová meditace
  • Řízená meditace
  • Meditace laskavosti
  • Meditace mantry

Meditace je cenný nástroj, který ti přivede do života spoustu přínosů. Začít meditovat nevyžaduje žádné speciální vybavení nebo dovednosti – stačí jen ochota věnovat si čas a trpělivost. Postupně si vytvoříš svou vlastní rutinu, která ti bude nejlépe vyhovovat. Ať už hledáš úlevu od stresu, zlepšení koncentrace nebo jen klidný okamžik v rušném dni, meditace je klíčem k tomu všemu.