Jak se motivovat?2 min read

Motivace je klíčovým faktorem ve všech oblastech našeho života. Bez ní se může snadno stát, že stratíme směr a odhodlání dosáhnout našich cílů. Potřebuješ něco udělat a nechce se ti? Máme pro tebe pár tipů, jak se motivovat.

Napiš si důvody, proč to děláš

Mít motivaci znamená vědět proč. Když jsme se učili číst, taky jsme věděli, že až se to naučíme, můžeme si přečíst spoustu super knížek. Všechno má svůj důvod a když víme proč děláme to, co děláme, je to hned lepší. Čím víc důvodů znáš, tím lepší motivace je.

Odměňuj se

A to i za menší úkoly a pravidelně. Pokud se ti do nějakého úkolu nechce, urči si ještě před začátkem odměnu, kterou si dopřeješ, až budeš mít hotovo. Během práce na úkolu se tak můžeš těšit třeba na to, že až skončíš, odměníš se procházkou na zmrzlinu a nebo si zajdeš do přírody a natrháš si květiny do vázy. Když si nastavíš odměnu, budeš se na ni těšit a práce na daném úkolu ti půjde snáz.

Sleduj svůj pokrok

Dělej si pravidelná shrnutí splněných cílů z krátkodobého i z dlouhodobého hlediska, ať vidíš pokrok a víš, na čem máš případně ještě zapracovat. Když si větší cíl rozdělíš na menší, u kterých pak budeš sledovat, jak se postupně plní, tak krásně uvidíš, jak je blížíš kompletnímu splnění toho hlavního a většího cíle. Mrkni na článek Proč je důležité vyhodnocování?

Vnímej své úspěchy

Často máme ve zvyku hodně řešit své neúspěchy. Určitě je dobré se věnovat tomu, co se nepovedlo, ale nezapomínej se soustředit i na to, co se povedlo, oboje si zaslouží stejnou pozornost. Úspěch není samozřejmost, nauč se pochválit sám sebe. Pokud ti to moc nejde, můžeš si zkusit napsat vždy každou věc, kterou dokončíš nebo která se ti povedla. I malou. Až budeš někdy se silami na konci, otevři si tento seznam a inspiruj se.

Prostě to udělej

Nejlepší rada na závěr. Prostě začni. Hned. Neplýtvej časem na přemýšlení o tom, proč to nejde a proč se ti nechce. Jak říká Peter Urbanec “Zvedni zadek a rozum se přidá.”

Pokud se chceš o tom, jak se motivovat, dozvědět více, můžeš mrknout na knihy z této kategorie u nás na eshopu.