Proč je odpočinek důležitý?4 min read

Chvíle volna bychom si měli dopřávat během celého roku, nejen v létě o prázdninách. Abychom dosáhli správného odpočinku, musíme si nejprve uvědomit, že jsme unavení nebo vyčerpaní, a že odpočinek potřebujeme. Dovol si ho.

Únava se neprojevuje jenom pocitem ospalosti nebo nemocí. Může se projevit třeba i špatnou náladou, bolestí hlavy, podrážděností a nesoustředěností. Třeba se ti zrovna do ničeho nechce a více se hádáš s okolím. Pak věř, že si potřebuješ odfrknout, protože pokud nejsi odpočatý, velmi rychle se ti začne snižovat výkon a začneš dělat více chyb, což nikdo nechce. 

Jaký druh odpočinku potřebuješ?

Zvol si takový způsob trávení volného času, u kterého si opravdu odpočineš. Někdo si skvěle zrelaxuje u horské túry, jiný si naopak chce jen tak lehnout do trávy nebo k seriálu a nic nedělat. Ani jedno není špatně, odpočinek musí vyhovovat hlavně tobě. Podle potřeby si musí odpočinou jak tělo, tak mysl.

Odpočinek by měl být protikladem tvé pracovní náplně. Jestli pracuješ fyzicky, asi si potřebuješ odpočinout spíše u seriálu nebo knihy. Naopak lidé, kteří pracují duševně, často volí aktivní odpočinek ve formě nějakého sportu. Není to však pevné pravidlo, vždy se řiď tím, co zrovna cítíš.

Nestyď se mít občas den, kdy nebudeš dělat vůbec nic. Je to v pořádku a nemusíš mít vůbec výčitky. 

„Čas, jehož marnění sis užil, není ztracený.“
John Lennon

A jak na odpočinek?

Jako u všeho, i u odpočinku je důležitá pravidelnost. Pravidelný odpočinek pomáhá k lepšímu výkonu a dokonce ti umí prodloužit život.

Pamatuj na dostatek spánku, alespoň 7-8 hodin denně. Snaž se také chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu. Ložnice by měla být tmavá, chladnější, tichá a hlavně bez elektroniky. 

Aktivní odpočinek můžeš zařadit i během pracovního dne. Stačí párkrát při práci třeba na tři minuty vypnout. Zkus to ale bez elektroniky a pozor, ať se to nezvrhne v prokrastinaci. Můžeš se třeba chvilku protáhnout, krátce si zameditovat nebo se projít k oknu a nadýchat se čerstvého vzduchu. 

Samozřejmě nezapomínej ani na delší odpočinek během týdne, ať už je to volný čas večer po pracovním dni a nebo celý volný den v týdnu. Ponoř se po práci do knihy, zajdi s přáteli ven, dej si procházku v přírodě, jednoduše si vyčisti hlavu. Pokud ti dělá problém hlava plná myšlenek, zkus brown noise. Hnědý šum mnoha lidem pomůže myšlenky ztišit a je jim příjemnější, než bílý šum.

Stejně jako práce a povinnosti, tak i odpočinek jde naplánovat dopředu. Mysli na to, až budeš plnit políčka v diáři. Odpočinek je stejně tak důležitý, jako práce, takže si zaslouží mít speciální místo v našich plánech a nemusí být jen spontánní. Mrkni na článek Jak si udělat čas na sebe?

Naplánuj si správně dobu dovolené

Ideální dovolená by měla trvat alespoň týden, ještě lépe 10 dní. “Na základě dostupných výzkumů doporučuji upřednostnit alespoň sedm nebo osm dní v řadě. Po delší době dochází k významným změnám ve fungování mozku.  Na dovolené si vytvoříme nový, dočasný stereotyp, který se liší od domácího. Po delší době se více těšíme na návrat domů, do práce, zpět do původního stereotypu. V práci máme větší motivaci, když se vrátíme.” (Robert Kraus, neuropsycholog)

Občas si naplánuj také prodloužený víkend. Pár prodloužených víkendů pravidelně několikrát do roka má na tvé duševní zdraví také velmi pozitivní vliv a tyto prodloužené víkendy dokáží předejít pocitu vyhoření. 

Odpočinek je klíč k vyšší produktivitě a je základem úspěchu, proto ho určitě nevynechávej, ať máš dost energie a ať se z dlouhodobého hlediska cítíš dobře.