Jak si udělat čas na sebe?5 min read

Začátkem roku chceme měnit věci, které nám nejdou nebo kterých bychom se rádi zbavili. Nemusí to být jen začátek roku, ale kdykoliv v jeho průběhu. Každopádně ruku na srdce, leden máme s velkými změnami spojený asi nejvíc. Zeptal jsem se naší drahé komunity ve facebookové skupině DOLLER Friends, jaký největší problém v rámci novoročních změn řeší. Většina lidí odpověděla, že by ráda měla víc času na sebe. Jak si při každodenním fungování najít čas i na to, co se netýká práce, školy ani další z každodenních povinností?

Čas na sebe

Ve shonu běžných dní se ti snadno stane, že si sice všechno naplánuješ, nebo dokonce přeplánuješ, ale už ti nezbyde chvilka volna jen pro sebe na nicnedělání či na různé neproduktivní aktivity. V jiném, a asi i horším, případě na tebe někdo navalí práci a tvé plány naprosto zlikviduje. Nebo ještě jinak. Třeba máš to štěstí jako já, že ve svém pracovním životě děláš, co tě baví, a to se pak na ten volný čas zapomene snadno. 🙂

Varování

Největšího varování, že musím změnit svůj přístup k času, jinak to se mnou dopadne špatně, se mi dostalo hned na začátku mého podnikání. Bylo to začátkem listopadu, dopoledne, čtyři roky zpátky cestou z přednášky o crowdfundingu. Pár kilometrů před dojezdem domů jsem na dálnici upadl do mikrospánku a vyzdobil celý bok auta negativem tvaru svodidel. Naštěstí se nic nestalo, náraz mě hned probudil, nikdo ve stejném pruhu nejel a do protějšího směru mě nepustila svodidla. V tu dobu jsem skoro pořád pracoval, často i čtrnáct hodin denně. Proto není divu, že se něco takového stalo zrovna při krátkém přejezdu na monotónní dálnici. Tehdy byla kniha Proč spíme ještě na houbách, takže jsem jí svojí praxí trochu předběhl. Každopádně tahle zkušenost mi ukázala, že své nakládání s časem a prioritami musím přehodnotit. 

Špatné nakládání s časem

Samozřejmě to nemusí dojít do takového extrému, ale díky tomu jsem začal víc plánovat nejen pracovní úkoly, které potřebuji stihnout, ale i čas na sebe. Postupně svůj systém vylepšuji. V průběhu týdne mám stanovený čas, do kdy můžu pracovat, a snažím se to dodržovat. Pak se totiž mohu věnovat sobě a svým blízkým nebo přátelům. Schůzku si se mnou sjednáš jen do 17:00, výjimečně do 18:00. Volný čas se snažím vyplnit procházkou, odpočinkem, podcastem, čtením knihy nebo promítáním filmu a také přítelkyní. Každý den mám vybookován čas na oběd, abych ho nevynechal, a pokud ho stihnu rychleji, zbyde mi místo na odpočinek. To pak třeba koukám do zdi nebo na moje kanáry. 

Řešení

Abych se udržel v kondici nebo upustil páru, sportuji. A abych neskončil jako asociál, chodíme s kamarády na každostředeční beach volejbal. Pravda, covid nám do toho hodil vidle, ale to se snad brzy přežene. Protože všichni máme spoustu povinností, nastavili jsme si pravidelnost. Každou středu od 18:30 najdeš v našich diářích a kalendářích Beach & Beer. Dokonce máme zarezervovanou, a hlavně zaplacenou, celou sezónu dopředu, takže s tím všichni počítáme a nemusíme se domlouvat den předem. 

Beach & Beer
Chill den

Jednou měsíčně v mém kalendáři najdeš i den (čas), kdy nedělám nic. Je to CHILL DEN, kdy v podstatě nevyjdu ani z bytu. Čtu si, poslouchám podcasty nebo jen tak ležím a přemýšlím nad vším a ničím. A ano i tohle si plánuju.

Takže pamatuj: mysli na sebe na prvním místě a nezapomínej ani plánovat čas, ideálně dopředu! Najdi si sparingpartnera, pokud to nezvládneš sám. A v průběhu přemýšlej nad tím, jestli už toho nemáš plné brýle a přizpůsob tomu svůj program. Nikdo to za tebe neudělá a odpočinek is the new black. Nabereš potom sílu na ostatní věci. 

Čas na odpočinek
Buď jako Dán

Tím nemyslím, že musíš začít chlastat první ligu, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ale Dánové, a další seveřané, mají nalajnovaný život natolik dobře, že pokud se jich spontánně zeptáš, jestli s tebou půjdou dnes na pivo, dost možná tě odmítnou. Dost možná si několik týdnů dopředu naplánovali zrovna dneska nic nedělat a být doma. Takže žádný takový, že tě kámoši ukecaj a jdeš s nima na pivo, nebo se budeš učit, nebo doděláš tu prezentaci do práce. Ne. Budeš dělat, co máš v kalendáři. NIC.

Odpočívej a #zijsvesny. 

Váš Honza Emler