4 knihy, které ti pomůžou s novým startem v roce 20214 min read

Razíme heslo, že spoustu odpovědí na ty nejpalčivější otázky najdeš ve své knihovně. Obzvlášť, pokud v ní máš ty správné knihy. Proto jsme pro tebe vybrali čtyři kousky, které ti pomůžou nastartovat tvůj vnitřní stroj. A to nejen na začátku nového roku. Kdykoliv!

Knihy pro start v roce 2021

Kniha Designérem vlastního života

Možná si kladeš pořád dokola ty stejné otázky: Čím v životě budu? Co by mě skutečně bavilo? Jak najdu svoji práci snů? Kniha Designérem vlastního života ti ukáže moderní lifedesignový přístup, jak na ně najít odpověď.

Ne, opravdu nejde o to, „následovat svou vášeň“, jak radí mnozí. Možná totiž stejně jako 80 % lidí žádnou takovou vášeň nemáš. To ale neznamená, že nemůžeš najít práci, která by tě nejen uživila, ale i bavila a naplňovala. Autoři knihy ti velmi čtivě poradí, jak na to.

Designérem vlastního života

Kniha Myšlení rychlé a pomalé

Málokdo se vyzná ve své vlastní mysli. Ta má totiž úžasnou schopnost nás čas od času oblafnout. I když si poradíš třeba se složitými logickými úvahami, snadno tě pak ošálí optické klamy nebo tvoje vlastní vzpomínky. Americko-izraelský psycholog Daniel Kahneman ve své knize Myšlení rychlé a pomalé přibližuje fungování lidské mysli a vysvětluje základní rozdíly mezi dominujícím rychlým myšlením a pomalejším racionálním uvažováním.

Pokud chceš lépe porozumět světu kolem sebe a zároveň mít větší kontrolu nad tím, co se ti odehrává v hlavě, pak tuhle knihu určitě nevynechej. A neboj se vědeckých složitostí, všechno je skvěle vysvětleno pomocí názorných příkladů, obrázků a různých zábavných cvičení.

Myšlení rychlé a pomalé

Kniha Objevte své proč

V životě děláme mnoho věcí, jako kdybychom byli v režimu autopilota. Pokládáme je za samozřejmé a nikdy se vlastně nezamýšlíme nad tím, proč je děláme. Kniha Objevte své PROČ tě přiměje k úvahám, díky kterým můžeš najít smysl ve věcech, které děláš. Zároveň ti poskytne příležitost, jak změnit nefungující způsob života v kariérní oblasti.

Oceníš ji z pohledu zaměstnance, freelancera, podnikatele nebo organizace. Kapitoly se detailně věnují všem těmto oblastem, ale také skupinám – oddělením, týmům, divizím. Díky tomu si v knize každý najde to své.

Kniha Objevte své proč

Kniha Hluboká práce

V dnešní době neustálé online dostupnosti většina lidí ztratila schopnost ponořit se do práce opravdu hluboce a své dny místo toho tráví v horečné smršti emailů a sociálních sítí, aniž by si uvědomovali, že existuje lepší možnost. V knize Hluboká práce představuje Cal Newport svůj stejnojmenný koncept – schopnost soustředit se bez rozptylování na kognitivně náročné úkoly.

Díky této knížce pochopíš složité koncepty a naučíš se vytvářet lepší výstupy v kratším čase. Zlepšíš se v tom, co děláš, a získáš pocit skutečného naplnění z mistrně odvedené práce. Jde zkrátka o takovou superschopnost stále konkurenčnější ekonomiky 21. století.

Kniha Hluboká práce

Představuješ si do své knihovničky něco jiného? Tak mrkni na náš e-shop, kde máme spoustu super seberozvojových knih. 💪 Nebo si přečti náš článek o tom, jak si úspěšně nastartovat rok 2021.

Čti, vzdělávej se a #zijsvesny!

Tvůj Doller 🖤