4 vychytávky pro úspěšný začátek nového roku6 min read

A je to tady! Nepříliš šťastný rok 2020 se pomalu uzavírá a brzy otevřeme novou kapitolu. Nebo, jak se říká, začneme znovu s čištým štítem. I když se asi ve skutečnosti nic zásadního nemění, začátek nového roku je skvělou příležitostí, jak si vyhodnotit ten minulý, stanovit si nové cíle a zaměřit se na další seberozvoj. Alespoň my v Dolleru máme vždycky s novým rokem i větší motivaci provést zásadní změny v našich životech. Máš to taky tak? Pokud ano, přinášíme ti malou inspiraci, od čeho se můžeš v novém roce odpíchnout. 

Vychytávky pro úspěšný start roku
1. Vyhodnoť si pro sebe rok 2020

Pokud pravidelně používáš náš Diář, možná už tě potkala dvoustrana Roční cíle. V takovém případě bude pro tebe vyhodnocení poměrně snadné, protože si můžeš během pár minut ověřit, jak se ti co podařilo splnit. To ale není všechno! 

Rok 2020 byl náročný pro spoustu lidí v mnoha ohledech. A abychom mohli do 2021 vykročit tou správnou nohou, doporučujeme ti vypsat si také překážky, jimž si musel/a během posledních 12 měsíců čelit. Na jednu stranu ti to pomůže uvědomit si, co všechno se ti tento rok povedlo překonat, což v konečném důsledku poslouží jako skvělá motivace i do budoucna. Na stranu druhou si ujasníš, co bylo tvými největšími kameny úrazu, a budeš tak mít možnost se na ně lépe připravit, pokud by se situace měla (nedejbože) opakovat.

A nezapomeň! Hlavní je začít nový rok pozitivně. Nevěš hlavu, pokud se ti nepodařilo splnit vše, co sis předsevzal/a na konci loňského roku, na 100 %. O to víc můžeš zabrat v tom nadcházejícím! 🙂 

O vyhodnocování jsme se více rozepsali i v tomto článku, tak si můžeš počíst.

2. Stanov si nové roční cíle 

Stanovit si splnitelné cíle a ujasnit si, co je pro tebe v následujícím roce důležité, není vůbec jednoduchý úkol. Pravděpodobně totiž máš celý seznam věcí, které chceš změnit nebo kterých toužíš dosáhnout. Najít si novou práci, zhubnout, přestat kouřit nebo třeba mít víc volného času. Doporučujeme si všechny cíle vypsat na papír a určit si u nich priority. Podle toho pak lépe uvidíš, kam nejvíce investovat tvůj čas a energii. 

Zároveň ti pomůže, když si sestavíš i časový plán plnění jednotlivých úkolů a rozkouskuješ si je na menší sousta. Pokud si řekneš, že chceš do konce roku zhubnout 10 kilo, pak tohle rozhodnutí budeš s největší pravděpodobností odkládat. Místo toho si urči pravidelné záchytné body, které ti pomohou sledovat tvůj pokrok a budou pro tebe větší motivací než příliš vágní deadline “konec roku 2021”. 

A stejně je to třeba se získáním nové práce. Takový cíl je příliš obecný a obrovský. Opět si ho raději rozděl na menší cíle, u kterých si určíš přesné datum jejich splnění. Takovým malým cílem může být třeba vytunění tvého životopisu, vytipování firem, které chceš oslovit, napsání toho nejlepšího motivačního dopisu nebo absolvování naučných kurzů, které ti pomohou vysněnou práci získat. 

A pokud stále tápeš, sáhni po některé z chytrých knih. Doporučujeme například Nezastavitelný růst od Jana Markela nebo Kdy: věda o umění dokonalého načasování od Daniela Pinka.

3. Plánuj práci i dílčí úkoly

To bychom nebyli my, abychom ti nepřipomněli, že základem úspěchu je naučit se plánovat! Ať už se jedná o plánování času, který věnuješ práci, schůzkám nebo volnočasovým aktivitám, či plánování jednotlivých úkolů, které musíš každý den splnit. Používání Diáře nebo Journalu není jen o hezkých malůvkách a kreativní seberealizaci. V první řadě jsou to nástroje, které ti mají usnadnit přehled ve tvých aktivitách, pomoci ti efektivně organizovat čas a plnit tebou vytyčené cíle a úkoly. 

Zkus se na to tedy tento rok zaměřit. Kromě stanovených povinností si nezapomínej zapisovat i týdenní cíle a prioritizovat úkoly, které musíš splnit. Nejhorší je, když máš milion věcí, kterým se musíš věnovat, ale nevíš, odkud začít. Když si to hodíš na papír, uvidíš, že v tom budeš mít rázem jasněji. 

A to platí i o plnění denních povinností. Každé ráno si sepiš to do list s několika věcmi, které chceš daný den určitě dokončit. Alespoň tak na nic nezapomeneš a snáze se budeš soustředit na to, co je zrovna důležité. Navíc co si budem, odškrtávání splněných úkolů je velmi uspokojivá činnost! Nezapomeň se i odměnit. 🙂 

4. Nauč se používat habit tracker

Začátek roku je nejlepší příležitostí, kdy se naučit používat habit tracker. Ten ti totiž pomůže s plněním tvých novoročních předsevzetí, pokud si tedy nějaká stanovuješ. Princip je jednoduchý. Každý den si do tebou vytvořené tabulky nebo do naší Karty Habits zapisuješ, jestli si daný návyk, který si chceš upevnit, děláš nebo ne. Může to být třeba cvičení, pravidelná meditace, čtení knih, v podstatě cokoliv. Navíc to stejně funguje i se zlozvyky. Přehledně pak vidíš, jak se ti daří tvoje předsevzetí plnit.

Podrobně jsme se o habit trackování rozepsali v tomto článku, tak si to nezapomeň pořádně nastudovat. 

A pokud se chceš o vytváření nových návyků dozvědět ještě více, největší studnou informací je kniha Atomové návyky od Jamese Cleara. 

To je od nás pro tuto chvíli vše, ale v lednu se můžeš těšit na spoustu dalších podobně zaměřených článků! 

Teď už ti jen přejeme příjemné ukončení roku 2020 a to nejlepší vykročení do toho nového! 

Držíme palce. 

#Zijsvesny 

Tvůj Doller <3