Základy krasopsaní, aneb zábava na dlouhé zimní večery4 min read

Jak naložit s nekonečnými zimními večery? Restaurace jsou sice už otevřené, ale kulturní život zatím moc nejede, proto tenhle čas bereme jako super příležitost naučit se něco nového. A jelikož nemohl proběhnout ani náš listopadový workshop Krasopsaní s Markétou Havlovou, rozhodli jsme se pověnovat kaligrafii (krasopsaní) alespoň u nás na blogu.  Kaligrafie se ti totiž bude hodit třeba i na jmenovky na dárky.

Kaligrafie v praxi

Co je to kaligrafie? 

Kaligrafie je, úplně jednoduše řečeno, umění krasopisu. Od běžného psacího písma se pak liší tím, že její jednotlivé znaky jsou proměnlivé a často zahrnují i improvizaci. 

Vzhledem k tomu, že se jedná o umělecký způsob psaní, existuje celá řada různých stylů. Nejrozšířenější je však moderní kaligrafie psaná pomocí štětcového fixu (tzv. brushpenu), která je nejméně náročná na naučení i pomůcky. 

Čím začít u krasopsaní/kaligrafie?

Jak už jsme výše zmínili, pro začátek je potřeba pořídit si správné pomůcky. V první řadě hraje velkou roli volba papíru. Pokud se kaligrafii a krasopsaní teprve učíš, sáhni spíše po křídovém nebo jiném nehrubém papíru, po němž ti bude brushpen lépe klouzat a nehrozí jeho poničení. Z psacích potřeb pro začátečníky doporučujeme STABILO Pen 68 brush, který má kratší štěteček a je tedy preciznější, pokud ještě nemáš vytrénovanou ruku. 

Dalším krokem je nakoukat si tutoriály. Trik kaligrafie spočívá v tom, že všechny tahy směrem nahoru jsou tenkou linkou a směrem dolů naopak silnou. Na rozepsání ti mohou posloužit různé písanky nebo YouTubová videa, kterých na tohle téma najdeš milion. 

Výbava pro pokročilé! 

V případě, že je tvoje ruka už jistější, můžeš sáhnout po profesionálnějších psacích pomůckách. Třeba po brushpenu Tombow, který má dlouhý štěteček a lépe ti tak vykreslí rozdíl mezi tenkou a silnou linkou. Na jeho druhé straně najdeš ještě fixu stejné barvy pro další psaní. Na tuhle značku nedá dopustit ani naše lektorka Markéta Havlová: “Můj nejoblíbenější je Tombow Fudenosuke, to byla láska na první čárku! Má tenčí hrot než ostatní, takže krasopísmo vypadá skoro jako napsané perem. A k tomu je skvělý i na malé nápisy. Třeba obyčejným poznámkám dodá opravdu šmrnc.”

Správná výbava pro krasopsaní

Dalším skvělým pomocníkem je také úplná novinka z našeho e-shopu, a sice Marvy Uchida brushpen. Má krásně ohebný štěteček, který ti opět umožní snadno regulovat sílu linky. Navíc je vyrobený na vodní bázi, takže ho můžeš míchat s jinými barvami a využít tak techniku akvarelu. 

Brushpeny pro kaligrafii

TIP: Pro plynulé barevné přechody a mixování barev si pořiď ještě Marvy Uchida Blender

Pár slov na závěr 

Kaligrafie je kromě dobré výbavy především také o cviku. Pokud ti to nepůjde hned na první dobrou, nezoufej. Časem si ruku vycvičíš natolik, že bude psát skoro sama. Nebo ti to připadá jako příliš velké sousto? Pak můžeš zkusit také falešnou kaligrafii, která je o něco snazší, protože se nemusíš trápit s brushpeny. O tom ale zase příště v dalším článku!

#Zijsvesny 

Tvůj Doller <3