Kým jsi za 5 let? Jak si nastavit dlouhodobou vizi3 min read

Říkáš si, že je nesmysl přemýšlet tak daleko dopředu, když často ani nevíš, co bude za týden? My říkáme, že vize je fakt důležitá. Ne nadarmo najdeš stejnojmennou stránku hned na začátku jak v Doller Diáři, tak v Journalu.

Vize v našem Diáři a Journalu

Proč je vize důležitá?

Když se zamyslíš nad tím, co chceš a čeho usiluješ dosáhnout, a nastavíš si vizi, snáze se ti budou překonávat překážky, které tě na cestě čekají. Více se toho naučíš a nebude tě trápit, že ti něco nejde, protože budeš mít smysl a důvod, proč to všechno podstupuješ. Pokud si pak na základě vlastní vize nastavíš plán pro její dosažení, určitě se ti to povede dříve.

Jak na to?

Zkus si sepsat na papír následující body: 

  • Co tě nejvíc bavilo, když ti bylo méně než 10 let? 
  • Jaké jsou tvé koníčky? Co tě baví natolik, že zapomínáš na čas a dobíjí ti to baterky? 
  • Jaké jsou tvoje silné stránky? 
  • Co často hledáš na internetu, jaké knihy čteš a jaké posloucháš podcasty? 
  • Kdo je pro tebe inspirací? 
  • S čím za tebou chodí kamarádi pro radu? Tví kamarádi tě znají ze všech
    nejlépe – zeptej se několika z nich na to, co tě podle nich dělá výjimečným/ou. 
  • Sepiš si seznam alespoň 25 věcí, které si chceš splnit nebo mít. Potom si je seřaď podle priorit od té nejdůležitější. 
  • Neboj se být trochu morbidní a uvědom si, že jednou tahle chvíle nastane: Co si přeješ, aby o tobě lidé řekli na pohřbu? Na co by měli vzpomínat? Co chceš po sobě zanechat? 
  • Jaké jsou tvoje hodnoty? Co očekáváš od lidí, které máš kolem sebe?

Až budeš mít všechny body sepsané, snaž se je seřadit podle důležitosti, již dle tvého názoru mají. Když to všechno uvidíš napsané, pomůže ti to se odpíchnout. 

Pokud je to na tebe moc složité, zkus na to jít z druhé strany a sepiš si, co v životě naopak nechceš. Následně si odpověz na otázky, co chceš umět, co zažít, co mít a jaká je představa tvého štěstí? Všechno si to sepiš a utřiď dle priorit. Klíčové jsou ty věci, které ti vyšly mezi prvními. Ujasni si, kde jsi právě teď, a co tě brzdí v tom, aby se ti to všechno splnilo. 

Z tvých odpovědí pak vychází tvá vize. Tu si zkus nakreslit do Dolleru. Možná nejsi Picasso, ale přesto dej kreslení šanci. Jeden obrázek vydá za tisíc slov. Snáze se ti tak dostane do podvědomí a vybaví se ti, když se budeš rozhodovat, jestli se flákat nebo se posunout dál.

Kde ještě hledat vizi?

Třeba v knihách! Ty za tebe sice nevymyslí, kam chceš směřovat, ale můžou tě v tom dost inspirovat. Doporučujeme třeba Designérem vlastního života, pro využití tvého potenciálu se bude hodit Nastavení mysli, a pokud jsi umělecká duše, nutně potřebuješ všechny tři bestsellery od Austina Kleona. A pro další seberozvojové info můžeš omrknout i naše ostatní články na blogu!

A teď už hurá na to. Urči si svou vizi a #zijsvesny! 

Tvůj Doller 🖤