Snažím se neustále posouvat, říká Jakub Bína, frontman kapely Skyline7 min read

Po skoro dvou letech od našeho posledního setkání jsem vyzpovídal Kubu Bínu, frontmana kapely Skyline a zakladatele projektu Transformers42. Bavili jsme se třeba o tom, jak jeho svět změnil covid, taky se mnou sdílel tipy a triky, jak si udržet dobrou náladu a zdravý životní styl i v době pandemie, a probrali jsme i jeho plány na tenhle rok.

Jak by ses představil těm, kteří tě neznají? Z mého pohledu zpěvák Skyline a trenér úplně nevystihuje vše, čemu se věnuješ.

Zpěvák (Skyline), trenér, obchodník, snílek, blázen, dítě, učitel i žák. Je toho víc, čím se zabývám, ale hlavně jsem člověk, který furt něco dělá a snaží se neustále posouvat.

Jestli jsi někdy hrál hry, kde stavíš města, tak to je vlastně můj život. Snažíš se všechno, co máš, někam posouvat. Myslím si, že to je cílem nás všech, ať už jde o hmotný majetek nebo jen o náš osobní rozvoj.

Naposledy jsme se viděli dva roky zpět na našem eventu, kde jsme debatovali o tipech na zdravější životní styl, o Star Wars a jak se ti tohle všechno promítá do života. Co se u tebe za tu dobu změnilo? 

V první řadě jsem tedy zase zestárnul, a to znamená zmoudřel. Nebo si to aspoň myslím.

Ale pravdou je, že se toho změnilo opravdu hodně. Z mého malého teamu Transformers42 (on-line kurz na cvičení, jídlo, regeneraci, spánek a zdravější mindset) vyrostl tým team jak blázen.

Transformers42 teď překlápíme jak do nového webu, tak následně do appky. S kapelou Skyline nám vyšla nová deska a dokonce získala nominace na několik cen. To potěší vzhledem k tomu, že se nemohlo a nemůže koncertovat. Koupil jsem si další auto a neváhám ho kompletně předělat, prostě miluju auta! A na Bali mám teď i novou motorku, u níž nevím, jestli ji prodat nebo přivézt domů.

Jakub Bína ze Skyline

Přehodnotil jsi za tu dobu tvoje doporučení ohledně stravy a cvičení? Nebo je základ stále stejný? Já jsem si tenkrát odnesl hlavně rady ohledně spánku a regenerace. 

Myslím, že o tohle jde v životě nám všem. Člověk se pořád učí a posouvá. Přibylo tedy opět pár tipů, jak si život ulehčit a vylepšit. Tohle je pro mě nekonečné téma a kvůli pandemii se čím dál více lidí zajímá o své zdraví. Zdraví bylo dlouho upozaďováno a nikdo nad ním neuvažoval více než teď.

Součástí zdravého života pro mě vždy byla a bude regenerace, a to jak aktivní, tak pasivní. Spánek a jeho veškeré možnosti. Jídlo jako zdroj naší energie a prostředku k budování našeho těla. A samozřejmě cvičení jako nástroj psychického a fyzického zdraví.

Bez čeho si nedokážeš svůj život představit?

Bez lidí, které mám rád.

Teď jsi s partou na Bali. Vaši cestu hodně sledovala i média a v jednu chvíli se z tebe stal skoro tiskový mluvčí celý skupinky. Jaký to byl pocit řešit hejty ostatních lidí, že jste vyrazili na cesty?

Ono to bylo ještě trochu jinak. Nikdo z bulváru se nás na nic neptal, všechno si vyšťourali z nosu, respektive z našich Instagramů. Jak to bylo doopravdy, nikdo neotiskl. V mojí bublině se žádný hejty neobjevily, takže jsem vlastně vůbec nic řešit nemusel. Ale když už se na to ptáš, ve zkratce vysvětlím, o co šlo. Cestou na Bali jsme nikdo nevěděli o karanténě. S tou jsme se setkali až v Jakartě.

Nakonec jsme strávili 5 dní v hotelu, který jsme si nemohli ani vybrat. V podstatě nás armáda nastrkala na letišti do autobusu a odvezla na ubytování. Jak to tam vypadalo, mohl každý vidět u mě na Instagramu. V podstatě to byl hotelový pokoj, který nikdo nepoužíval 7 let. Asi si to dokážeš představit. Každý z nás musel mít dva negativní testy hned po příletu, další dva testy proběhly v průběhu karantény na hotelu. První den to vypadalo, že nebudeme moct opustit ani pokoj, ale po domluvě s personálem, který to řešil s vládou, byla možnost se pohybovat aspoň po hotelu. Nikdo z nás neměl indonéské peníze a nemohli bychom si ani vybrat z bankomatu. Hotovost tam byla potřeba skoro na všechno, takže pokud jsme chtěli třeba jídlo, museli jsme si to prostě objednat přes internet.

Po pětidenní karanténě a dvou negativních testech mohla pokračovat naše cesta na Bali.

Kromě hejtů ti sociální sítě určitě i pomáhají s podnikáním, ne? Třeba skupina Transformers 42 žije především online. Co bys ohledně sítí doporučil lidem, kteří chtějí také rozjet vlastní projekt?

Mám to štěstí, jak už jsem psal výše, že na sociálních sítích skoro žádný hejty nemám. Bude to asi tím, že mě sledují v podstatě jen lidé, kteří se zajímají o stejnou problematiku nebo mají podobné smýšlení a stejně blbej humor jako já. Moje rada zní: Buďte stále sví.

Kuba Bína

Jak se na Bali máte teď? Máš pocit, že bys tam mohl žít a najít způsob normálního fungování? Připadá mi, že to, co běžně děláš, se s klasickou představou práce z pláže spojit nedá.

Hlavním důvodem bylo, abychom opravdu někam vypadli. Situace v České republice byla úplně na hlavu. To, co předvádí tahle vláda, je bohužel pro všechny likvidační. Chtěl jsem si zachovat klidnou a jasnou hlavu, což už doma nešlo.

Pracuju odsud z Bali, točíme cvičící videa, píšu jídelníčky, zkouším nové a nové gymy i lektory, učím se, posouvám, odpočívám, chodím na jídlo a po pláži a čerpám energii.

Mám v hlavě tisíce nápadů, který potřebujou klidnější prostředí pro svou realizaci.

A nemůžu se nezeptat, jaký sny si chceš v životě splnit?

Tohle by bylo na pár kilometrů stránek. Chci si užít vše, co mi život nabízí. Jak jen to bude v mých možnostech! Jo a taky bych si přál, aby si moje milovaná Barča po sobě uklízela. Jestli tohle zažiju, můj život bude naplněn.

Zaujal tě rozhovor s Kubou Bínou ze Skyline? Podívej se na další rozhovory na našem blogu!