Knižní tip: Designérem vlastního života3 min read


Chceš si vytvořit život přesně podle sebe a mít ho pevně ve svých rukách? Kladeš si často otázku, čím jednou budeš? Toužíš najít práci snů? Začátek roku je jako dělaný na podobné úvahy a jejich realizaci. Když si nevíš rady kudy kam, zkus sáhnout po knize Designérem vlastního života od autorů Burnetta a Evanse. S jejich pomocí snadno nastartuješ pomyslnou kariéru designéra a tato kniha přetvoří tvůj život tak, aby ti dělal radost.

Kniha Designérem vlastního života

Proč zrovna designér? 

Klídek. Neznamená to, že se teď musíš naučit kreslit nebo pracovat s křivkami a Ilustratorem. Stejně jako je prací designérů navrhovat a vylepšovat věci, v tvém případě podobné designérské skills aplikuješ právě na principy tvého běžného života. Můžeš si je navrhnout tak, aby každý tvůj den byl zábavnější, efektivnější či pohodlnější. 

Pozor na dysfunkční přesvědčení! 

Kniha a její autoři se věnují nejen tomu, jak si život přetvořit, ale upozorňují také na určitá přesvědčení, která ti v této změně mohou bránit. Jedná se o tzv. dysfunkční přesvědčení, jimž byste se jako úspěšní designéři měli vyhnout. A proč? Jednoduše proto, že nebudou fungovat. 

  1. Jedním z nich může být třeba předpoklad, že vystudovaný titul určuje kariéru. V takovém případě se rozhlédni kolem sebe. Kolik lidí z těch, co znáš, pracuje skutečně v oboru, který vystudovali? Troufáme si tvrdit, že jich zase tolik nebude. Nenech se proto omezovat tím, co ti hlásá tvůj vysokoškolský diplom. Jedná se totiž o mýtus, jež ti může zabránit ve vybudování života, který skutečně chceš. 
  2. Dalším dysfunkčním přesvědčením je známá mantra „budeš-li úspěšný, budeš šťastný.“ Občas se může stát, že i když se ti v práci daří, radost ti nepřináší. Skutečné štěstí totiž vychází pouze ze života, který pro tebe funguje nejlépe. A to souvisí i s kariérou. Práce, jež tě bude hlavně bavit, ti přinese daleko víc potěšení než ty největší úspěchy. 
  3. Už tě někdy trápil pocit, že na změnu je příliš pozdě? Pak se jednalo o další dysfunkční přesvědčení. Podle autorů této knihy můžeš přestat s něčím, co tě nenaplňuje, v podstatě kdykoliv. 

Kam tímhle Burnett a Evans směřují? Snaží se tě dokopat k tomu, abys identifikoval/a všechny zažité vzorce, které tě brzdí, a naučil/a se je přerámovat tak, aby ti naopak pomohly dojít k vytoužené změně. 

Pro koho je kniha určená? 

  • Pro všechny, co chtějí najít práci snů; práci, která je bude bavit a naplňovat. 
  • Pro všechny, co jsou z jakéhokoliv důvodu nespokojení s vlastním životem a chtějí mu dát nový náboj. 
  • Pro všechny, co se chtějí rozvíjet, posouvat a také získat imunitu vůči selhání. 
  • Pro všechny, co teprve hledají tu správnou cestu.

Pokud by tě zajímaly další tipy na knihy, můžeš mrknout i na náš starší článek, kde najdeš spoustu dalších kvalitních titulů.

Tak čti a skutečně #Zijsvesny.

Tvůj Doller 🖤