Základy práce s myšlenkovými mapami5 min read

Jestli DOLLER sleduješ už delší dobu, určitě víš, jak moc si libujeme v plánování, zapisování a kreslení. Věříme totiž v sílu vizualizace a papíru, který kolikrát snese mnohem víc než digitál. A právě myšlenkové mapy tyhle dvě věci skvěle spojují a helpnou ti dotáhnout jakýkoliv plán od A až do Z.

Myšlenkové mapy, seznamte se!

Co to ty myšlenkové mapy jsou? Grafické zpracování myšlenek, které ti pomůže věci vymyslet, zapsat, vysvětlit, pochopit, ale hlavně zapamatovat. Díky použití obrázků, barev, správně volených slov a jasné struktury jsou skvělou pomůckou v práci i ve volném čase. A jejich vytváření je nesmírně uklidňující záležitost! 💭

Práce s myšlenkovými mapami propojí pravou a levou hemisféru, takže tvoje myšlení bude jednoduše geniální. Mapy doslova rozpohybují tvůj mozek tak, že nebudeš věřit, co všechno dokážeš.

– Martina Baierová, Barevné plánování

Myšlenkové mapy – Co můžeš pomocí nich zachytit?

Všechno. Teď si asi myslíš, že si z tebe střílíme, ale myslíme to smrtelně vážně. Můžeš si s jejich pomocí vytáhnout poznámky z knížky, zapsat si školní učivo, naplánovat stěhování, rozpracovat marketingovou kampaň, vymyslet vlastní projekt, udělat rodinný rozpočet nebo si uspořádat život.

Jak už jednou myšlenkovou mapu vytvoříš, informace v ní se ti nikdy neztratí. Budeš je mít hezky na jednom listu papíru, přehledně rozvětvené a hrající všemi barvami. Když k mapě přidáš svůj stručný výklad, dá se potom jednoduše delegovat na jiného člověka.

Myšlenkové mapy

Myšlenkové mapy – jak a čím začít?

Nejdříve ze všeho si urči, jakému tématu chceš myšlenkovou mapu věnovat. Potřebuješ naplánovat výlet? Rozpracovat kampaň? Ujasnit si, co je pro tebe v životě důležité? Tohle hlavní zastřešující téma napiš a nakresli do středu mapy.

Pokračuj s maximálně sedmi hlavními větvemi, ve více už by se náš mozek ztrácel. Pokud nevíš, co do větví dát, pomůžou ti otázky: Co? Kdo? Kdy? Kde? Proč? Jak? Každou větev pojmenuj, ideálně jednoduše, stručně a jasně. Pak si každou vybarvi jinou barvou. Pastelky a fixy jsou více než vítány! Nezapomeň na sílu vizualizace, která dokáže s naší pamětí a kreativitou neuvěřitelné divy 😊

A pak už jen rozvětvuj a rozvíjej jednotlivá slova. Cokoliv tě napadne k tématu, to napiš na papír pod vybranou větev. Doporučujeme udělat si mapu jako takovou skicu nebo náčrtek a až potom ji přenést do „ostré“ podoby. S mapami je to stejně jako s jakýmikoliv jinými skills – čím víc jich nakreslíš, tím větším profíkem se staneš.

7 neprůstřelných pravidel myšlenkových map

Na internetu najdeš spoustu návodů a informací, ne všem se ale dá úplně věřit. My v Dolleru spoléháme na našeho mapového profíka Martinu Baierovou, Marťa zase často odkazuje na Tonyho Buzana. Právě on je ten, kdo s tím vším v 60. letech přišel a kdo dal dohromady soubor pravidel, která by skutečně myšlenkové mapy měly dodržovat, aby perfektně fungovaly.

Určitě dodržuj těchto 7 věcí:

  1. Do středu napiš hlavní téma mapy
  2. Téma rozpracuj do maximálně sedmi hlavních větví
  3. Jedna větev = jedna barva
  4. Jedna větev = jedno slovo
  5. Kresli, maluj a vybarvuj, lépe si věci zapamatuješ
  6. Větve dělej lehce zakroucené, piš vodorovně a tiskace
  7. Mapy používej, co nejčastěji to jde
7 věci pro správné použití myšlenkové mapy

A co k mapování potřebuješ?

Otevřenou mysl, papír a něco na psaní a kreslení. Mapu si můžeš nakreslit na obyčejný list papíru nebo do Notesu (ale nezapomeň ho otočit na šířku). K vybarvování ti skvěle poslouží kvalitní pastelky či fixy. Těch máme na e-shopu až až! V neposlední řadě potřebuješ čas, vůli a chuť naučit se něco nového. A to my věříme, že máš 💪

Tak mapuj, #zijsvesny a nezapomeň mrknout na další užitečné články ze rubriky Plánování.

Tvůj Doller 🖤