Jak a proč si vést přehled o svých financích?3 min read

Máš občas pocit, že se ti nedaří nic ušetřit? Utrácíš každý měsíc spoustu peněz, ale nevíš, kam přesně finance mizí? Nebo chceš mít jen přehled o svých výdajích? K tomu ti pomůže jednoduchá pomůcka, a sice vedení vlastního přehledu o měsíčních financích. Ten si snadno vytvoříš v Notesu nebo Journalu, my ti teď ukážeme jak!

Expense tracker na finance

Finance: Kde začít? 

Připrav si kolonky příjmy a výdaje. Výdaje přitom můžeš dále rozdělit na fixní, mezi něž patří třeba nájem, hypotéka, pojištění, zdravotní či sociální, a nárazové, kam si zapíšeš především různé nákupy, ať už třeba oblečení, jídla, dobrot z restaurací nebo knih. Monitorováním těchto výdajů pak snadno uvidíš, které věci tě stojí každý měsíc nejvíc peněz a kde můžeš ušetřit. Třeba každodenní kávička nemusí vypadat jako vysoká položka, ale když si to pak spočteš dohromady, možná se budeš divit, kolik tě tvůj oblíbený flat white měsíčně stojí. 🙂 

Tyto výdaje si přitom můžeš zapisovat buď po jednotlivých dnech, nebo je dohromady sečíst do týdenní sumy pro lepší přehled. 

Příjmy tu asi nemusíme sáhodlouze vysvětlovat. Jedná se o všechny proplacené faktury, mzdy a další finance, které ti měsíčně přistanou na účtě. 

Začni šetřit finance!

Chceš si v létě zaletět k moři? Nebo třeba uvažuješ o koupi auta? Nebo si jen chceš koupit něco nákladnějšího pro radost? Šetření je vždycky dobrý nápad, ať máš důvody a cíle jakékoliv. Navíc existují úžasné kreativní způsoby, jak si můžeš sumu našetřených peněz zaznamenat. Říká se jim tzv. saving trackery. Podstatou je, že si stanovíš cílovou částku a každý den nebo týden zaznamenáváš, kolik se ti podařilo ušetřit. Budeš z toho mít dobrý pocit a ještě se kreativně vyřádíš! Na našem profilu na Pinterestu jsme vytvořili celou nástěnku saving trackerů, kde se můžeš inspirovat.

Co dalšího si zaznamenat? 

Možná se ti taky občas stane, že nemáš nastavený trvalý příkaz a na nějakou pravidelnou platbu zapomeneš. Pro takové případy si vytvoř seznam všech položek, které musíš každý měsíc platit, a po zaplacení si je postupně odškrtávej. Vyhneš se tak nepříjemnému vysvětlování, proč jsi neposlal/a finance včas. A nebo případným sankcím. 

Držíme pěsti se střežením svých financí a až si budeš kreslit saving tracker do svého Journalu nebo Notesu, pochlub se nám na Instagramu pod #tvorimdoller! 

A pokud tě saving tracker zaujal, můžeš mrknout i na náš starší článek o habit trackování!

Inspiruj se a #Zijsvesny!