Knižní tip: Hluboká práce4 min read

Kdo by nechtěl být úspěšný jako Carl Jung, Bill Gates nebo třeba Woody Allen? V čem ale jejich úspěch spočívá? To ti odhalí, mimo jiné, kniha Hluboká práce od Cala Newporta, kde najdeš rady, jak prorazit v současném uspěchaném světě a jak být dobrý v tom, co děláš. Návod je jasný – zahloubat se do práce! 

Kniha Hluboká práce

Tajemství úspěšných lidí 

Úspěch pro každého z nás symbolizuje trochu něco jiného. Ale když potkáš člověka, kterému se daří, často to hned poznáš. Luxusní vily, drahá auta, značkové oblečení a s jistotou tedy i tučné bankovní konto. Cal Newport však upozorňuje, že za tímto výsledkem většinou stojí tisíce hodin usilovné dřiny a obrovská motivace daných lidí jít si skutečně za svým. Proto v této knize najdeš, kromě konkrétních rad, také střípky ze života různých osobností, které to někam dotáhly. Ať už je to zmíněný Carl Jung, David Hansson nebo právě Bill Gates. Jejich spojovníkem byla především obrovská vůle soustředit se na práci. 

Bill Gates například dvakrát ročně podnikal tzv. think weeks, kde se kompletně odříznul od okolního světa, aby mohl nerušeně promýšlet svoje business plány. Carl Jung zase utíkal na samotu k jezeru, kde sepisoval všechny svoje úvahy a pracoval na svých klíčových teoriích. A právě tehdy, tvrdí Cal Newport, vznikly ty nejlepší myšlenky – když jejich autoři mohli nerušeně pracovat. 

Mělká, či hluboká práce? Toť otázka! 

Tyhle pracovní rituály Billa Gatese a Carla Junga považuje Cal za hlubokou práci, kdy se jedná o stav maximální koncentrace bez nechtěného vyrušování. Jedině v tomto případě dochází k vytváření skutečných hodnot a posouvání hranic našich dovedností a znalostí. Mělká práce je oproti tomu nenáročná, naučí se ji v podstatě každý a může být případně i nahrazena umělým softwarem. 

Asi je ti jasné, že pokud se chceš opravdu vyšvihnout, bez hluboké práce to nepůjde! Díky ní si totiž můžeš osvojit dvě základní dovednosti, které jsou pro dosažení úspěchu klíčové:

1. Schopnost rychle se učit komplikovaným věcem 

2. Schopnost produkovat špičkové výstupy za relativně krátkou dobu 

Pozor na sociální sítě! 

Osobní úspěch tkví nejen v soustředění, nýbrž i v tvojí schopnosti odolávat různým rozptylovačům. Největšími nepřáteli produktivity jsou v tomto ohledu sociální sítě a mobilní telefony, jejichž vlivem dochází k roztříštění pozornosti. A to se samozřejmě vylučuje s konceptem hluboké práce. Proto je třeba vyhýbat se těmto lákadlům velkým obloukem. 

Pro koho je kniha určená? 

  • Pro všechny, co bojují s pozorností a neschopností se delší dobu soustředit. Autor knihy přináší praktické rady, jak se vůči všem rozptylovačům obrnit a podat ty nejlepší výkony. 
  • Také pro ty, co chtějí přejít od mělké práce k té hluboké, vytěžit tak maximum ze svých schopností a uspět v konkurenčním boji. 
  • A pro všechny, co mají velké ambice a chtějí to někam dotáhnout. 

Zaujala tě Hluboká práce? Mrkni k nám na e-shop, kde si můžeš knihu objednat. Hledáš spíš něco jiného? Pak by ti neměl ujít náš předešlý knižní tip Designérem vlastního života. Třeba to bude to pravé. 🙂 

Čti, rozvíjej se a #zijsvesny! 

Tvůj Doller <3